Doki Doki Literature Club Plus! Türkçe Çeviri Duyurusu [v0.68 yayınlandı]

Önemli Duyuru: Projemiz için Erken Erişim mahiyetinde bir v0.68 yaması yayınlamış bulunmaktayız. Yamamıza ulaşmak için buraya tıklayın.

Selam dostlar!

Muhtemelen duymuş olacağınız üzere, birkaç gün önce Team Salvato DDEK için daha geliştirilmiş bir sürüm olan Doki Doki Literature Club Plus!’ı duyurdu. 6 yeni yan hikâye, oyuna gömülü ayrı bir müzik oynatıcı, 1080p çözünürlüğe yükseltilmiş görseller, daha önceden görülmemiş oyunda açılmaya hazır yeni görseller ve konsept çizimleri, 13’ü yeni toplamda 26 şarkı gibi yeni özelliklere sahip olan bu sürüm 30 Haziran’da satışa çıkıyor.

Bizler de boş durmayıp bu yeni sürüm için çalışma hazırlığına başlamaya karar verdik ve… bu sürüme gerçekleştireceğimiz çeviriyi çok yakın dostumuz Team Passionate ekibi ile yapmaya karar verdik!

Team Passionate ekibinin kurucusu cemsthetic’in bu konuda söyleyeceklerini de size aktarmak isteriz:

Merhabalar! Ben cemsthetic, Team Passionate’ın kurucusuyum. Team Passionate olarak biz Doki Doki Literature Club için modlar yapmak ve halihazırda olan modlar içinse Türkçe çeviri yapmak amaçlı kurulduk.

DDLC’nin bizim için yeri özeldir, bilirsiniz görsel roman yapmak kolay değildir ancak DDLC’nin kolay modlanabiliyor olması birçok insana kendi hikayelerini yazma ve az da olsa görsel roman yapmayı deneyimleme şansı tanıdı. Bu sayede içinde binlerce insanın bulunduğu bir mod topluluğu oluştu ve bu topluluktan sayısız güzel mod ve bir sürü yetenekli insan çıktı. Hatta DDLC modu yaparak tanınan ve şimdi kendi görsel romanlarını yapan ekipler mevcut, ayrıca bizim de bu ekipler gibi ileride kendimize has görsel roman projelerine girişme hedefimiz bulunmakta.

Ben, sevgili dostlarımız BakaYume ile daha Team Passionate’ı kurmadan önce tanıştım, kendileri DDLC de dahil belirli görsel romanlara başarılı Türkçe çeviriler yaptılar. BakaYume yöneticilerinden Ecciel dostum sağ olsun, benim tek başıma başlattığım ve her gün büyüyen Team Passionate oluşumuna ilk günden beri desteğini ve yardımını kesmedi. Hatta kendisi de uzun zamandır ekibimizin bir üyesi, bu nedenle de zaten ilk günden beri dost olan bu iki ekip zaman geçtikçe iyice birbirine yakınlaşmış oldu.

Ve şimdiyse bu iki ekip artık resmi olarak ortaklaşmış durumda! Ortaklığımızın ilk projesiyse DDLC+ çevirisi. BakaYume’ye onlarla beraber çalışma fırsatı verdikleri için teşekkür ediyor, aramızdaki ortaklığın temelli olmasını diliyorum.

Team Passionate’ta da bu konularda güncellemeler bulabilirsiniz. Güncellemelerden haberdar olmak için Discord sunucusuna katılabilir, Twitter hesabını ve Youtube kanalını takip edebilirsiniz!

30 Haziran’da DDLC Plus çıkar çıkmaz çalışmalara başlamayı planlıyoruz. Bu sürümde Ren’Py kullanılmayacağı, farklı bir oyun motoru kullanılacağı için dosyalara en erken ne zaman erişebiliriz, neleri değiştirebiliriz ve bu çalışmayı ne kadar süre içerisinde tamamlayabiliriz bilmiyoruz ancak gelişmeleri an be an sizlere aktarmaya çalışacağız. Takipte kalın!

About Ecciel

19 yaşında, yazılımcı olmayı hedefleyen, amatör bir anime, manga ve görsel roman çevirmeni.
Bu yazı Görsel Romanlar, Projelerimiz içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

289 Responses to Doki Doki Literature Club Plus! Türkçe Çeviri Duyurusu [v0.68 yayınlandı]

  1. Abdulla dedi ki:

    İyi çalışmalar umarım DDLC + TKY yamayı yaparken zorlanmıyorsunuz ve bu yamayı sabırsızlıkla diyil sabırla bekliyicem sadece ben deyil DDLC + TKY Bekleyen herkes adıyla konuşuyorum Ve Azerbaycandan selamlar

    Liked by 2 people

  2. Abdulla dedi ki:

    Hocam ddlc plus tahmini ne zaman çıkıcak

    Beğen

  3. Yunus dedi ki:

    abi 3 yıl oldu ya

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Geçen senenin Ağustos ayında anca başlayabildik çalışmalarımıza elimizde mevcut bir araç takımı olmadığı için. DDEK+ Unity motorunu kullanıyor olsa da dosya biçimlendirmesi için özel formatlar kullanıyorlardı, yeni yeni aşıldı yeniden paketleme sorunları. Devam ediyoruz dostum.

      Beğen

  4. Ali Soylu dedi ki:

    Selam Sizim yapmış olduğunuz türkce yama oyunlarını çok seviyorum ve onlardan en sevdiğim DDEK merak etdiğim şey DDEK PLUS Ne zaman çıkıcak olması umarım bu proje üzerinde çok zorlanıyorsunuz ve mümkünse tahmini bu oyun ne zaman çıka bilir diye bilgilendirirseniz

    Liked by 1 kişi

    • Ecciel dedi ki:

      Güzel yorumlarınız için minnettarız! Tahmini bir süre veremiyoruz stabil bir tempoyla çalışmadığımız için ancak bu yıl sonuna kadar çevirimizi yayımlamayı umuyoruz.

      Beğen

  5. Ömer K. dedi ki:

    Kuzenimle 2-3 hafta önce DDLC oynamaya başladık inanılmaz keyifli gidiyor. Tabii 1-2 küçük yazım hataları oluyor ama hepimiz insanız işte, olur öyle arada. Neyse size kolay gelsin.

    Beğen

  6. 12 Eylülde “Tahmini bir süre veremiyoruz maalesef.” Demiştiniz şimdi tahmini bir süre verebilir misiniz?

    Beğen

  7. Nisaaa dedi ki:

    2024 ün sonunda cikmis olur mu..

    Beğen

  8. Nisaaa dedi ki:

    2024 ün sonunda cikmis olur demii

    Beğen

  9. 2023 yılının sonunda biter belki öyle dediler ama 2024 ocak ya da şubat da olabilir.Bilmiyorum

    Beğen

  10. GrimReaper dedi ki:

    öncelikle selamlar. DDLC+ başlarda, yani yan hikaye olmadan aynı başlıyor. DDLC yaması kurulabilirmi. ayrıca çeviri ekibinize ve bütün çalışanlara başarılar 🙂

    Beğen

  11. eyllamahawli dedi ki:

    ne zaman çıkçak bilmiyorum ama şimdiden teşekkürler! bide turkçe yamayı yukledikden sonra direkt aça biliyomuyuz yoksa steam veya epic gamesten indirmemizmi gerekiyo??

    Liked by 1 kişi

    • Ecciel dedi ki:

      Yamamız salt olarak Steam sürümünü baz alıyor. Yamamızın yanında oyunu vermiyoruz maalesef. Epic Games sürümünü denemedik fakat dosyalar ortak olacağından minimal farklılıklar dışında bir sıkıntı yaşamayacağınızı umuyoruz. Özellikle Steam tarafından alınan son kararın ışığında 20 Kasım’a kadar oyunu Steam’den edinmenizi öneririz.

      Beğen

  12. Abdulla dedi ki:

    2024-e DDLC PLUS Çıkıcakmı Hocam

    Beğen

  13. Mert Alp Çalış dedi ki:

    Yan hikayeler hala %7 mi yoksa yan hikayelerde gelişme var mı?

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Çeviri ve redaksiyon tamamlandı, geriye teknik işlemler kalıyor; bu aşamalarla ben ilgileniyorum fakat iş ve KPSS hazırlığı yüzünden vakit yaratamıyorum.

      Beğen

  14. Mert Alp Çalış dedi ki:

    Neden mobilede olmuyucak?

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Çünkü DDEK+’nın oyun motoru olan Unity, Ren’Py gibi farklı platformlara proje dosyaları olmadan uyarlama yapmaya müsait değil, bir yolu varsa dahi bizim buna harcayacak insan gücü veya zamanımız yok.

      Beğen

  15. Mert Alp Çalış dedi ki:

    Neden mobilede olmiyicak?

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Çünkü DDEK+’nın oyun motoru olan Unity, Ren’Py gibi farklı platformlara proje dosyaları olmadan uyarlama yapmaya müsait değil, bir yolu varsa dahi bizim buna harcayacak insan gücü veya zamanımız yok.

      Beğen

  16. Enes dedi ki:

    DDLC+ Türkçe Yama çıktı mı? Çıkmadıysa ne zamana çıkar?

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Çıkmadı, son rötuşları yapmaya çalışıyoruz, özellikle teknik konularla alakalı meselelere. Tahmini süre veremiyoruz bu meselelerle ben ilgilendiğim ve çok müsait olamadığım için.

      Beğen

  17. Mert Alp Çalış dedi ki:

    Aralıkta çıkar mo

    Beğen

  18. Mert Alp Çalış dedi ki:

    Aralıkta çıkar mı?

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Tahmini süre veremiyoruz bu meselelerle ben ilgilendiğim ve çok müsait olamadığım için.

      Beğen

      • Mert Alp Çalış dedi ki:

        İlgilenen kişilere sorabilir misiniz müsaitlerse?

        Beğen

      • Ecciel dedi ki:

        İlgilenen kişi benim zaten dostum, ekibin kurucusuyum ve şu an projenin kalan aşamaları benim üzerime, benden başka bu aşamalarla ilgilenebilecek birisi yok. O yüzden diyorum, tahmini bir süre veremiyoruz.

        Beğen

  19. Kuzey dedi ki:

    Bu senenin sonunda veya 2024 ün başında yayınlanır mı burda

    Beğen

  20. eyllamahawli dedi ki:

    epic gamesten satın alsam turkçe yamayı kurabilirmiyim ?

    Beğen

  21. eyllamahawli dedi ki:

    epic gamesten satın alırsam turkçe yamayı kurabilirmniyim yoksa illa steamdanmı alcaz nolur steamdan almak zorunlu olmazsın🙏🙏

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Biz çevirimizi Steam sürümünü baz alarak hazırlamaktayız fakat teoride Epic sürümünde de çalışması için bir engel olmasa gerek. Epic sürümü bizde olmadığından (ve kapsamımız dışı olduğundan) en azından şu aşamada özel destek vermeyi düşünmüyoruz ama yamamızı yayınladıktan sonra göz atabilirsiniz.

      Beğen

  22. Tigrettin dedi ki:

    Son durum nedir acaba sabırsızlanıyoruz

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Çeviri ve redaksiyon aşaması tamamlandı, düzenlenen dosyaların geri entegrasyonu ve bu safhada çıkagelen tek tük teknik hatalar üzerinde uğraşmaktayız. Mühim ve aşırı kritik hatalar değiller esasen ama bizim taviz vermek istemediğimiz türden hatalar oldukları için uğraşmaktayız; yoksa esasen görmezden gelebileceğimiz ve bu şekilde de yamamızı yayımlayabileceğimiz şekilde olan hatalar.

      Beğen

  23. Yaqub dedi ki:

    Selamlar, bu yıl sonuna çıkar mı?

    Beğen

  24. Kuzey dedi ki:

    Şuan ne durumda peki

    Beğen

  25. Kuzey dedi ki:

    Durumlar nasıl peki şuanda

    Beğen

  26. Beytullah dedi ki:

    Peki çeviri

    Beğen

  27. Beytullah dedi ki:

    Çeviri çokmu zor oyun çokmu uzun bide plus dahamı karmaşık?

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Dostum, bir “çeviri gerçekleştirmek” zor değil. Çeviri ve redaksiyon aşamalarının halledilemeyecek bir kompleksliği yok; fakat her projede olduğu gibi DDEK+’nın da kendince öngöremediğimiz teknik sorunları var Türkçe desteği sağlamaya çalışırken karşılaştığımız. Bu sorunlar esasen bizim bir yama yayınlayabilmemize engel değil ancak belirlediğimiz kalite standartlarına ulaşmamıza engel oldukları için taviz vermeden halletmeye çalışıyoruz ki gözümüz arkada kalmasın.

      Ha yoksa içerik olarak ana oyunun birebir aynısı var, ekstra olaraksa sadece birkaç yan hikâye var ki her biri bir diğerinden rezalet. Hani oyunun kendisinin aman aman bir kompleksliği, karmaşıklığı yok, bizi sadece kimi can sıkıcı teknik sorunlar kısıtlıyor, onları aşabilmek için de zaman ve kafa rahatlığı gerekli. Çevirinin kendisi hazır yani.

      Beğen

      • Beytullah dedi ki:

        Umarım çabuk biter çok merak ediyorum çalışmalarınızın kolay geçmesi dileğiyle teşekkürler

        Liked by 1 kişi

      • Ecciel dedi ki:

        Çok teşekkürler dostum, inanın ki hiçbir projemizde bile isteye sizleri bekletmiyoruz, bundan zevk de almıyoruz. Projeler ve sorunlar biriktikçe bizim üzerimize daha çok yük oluyor fakat imkân oldukça üzerinde çalışıyoruz. Desteğiniz için minnettarız.

        Beğen

  28. Mert Alp Çalış dedi ki:

    Ücretsiz mi?
    Paralı mı? Olucak?

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Her projemiz gibi ücretsiz olacak. Bu atılımlarda bulunmamızın yegâne sebebi bu türde olan oyunları (görsel romanlar) ülkemizde daha yaygın hâle getirmek ve bir nebze de olsa bir merak unsuru oluşturup halkımızı bir hayli kaliteli hikâyelere çekebilmek. Bu yüzden kâr amacı gütmüyoruz.

      Beğen

  29. Mert Alp Çalış dedi ki:

    Bence Geometry Dash’in 2.2 sürümünden daha hızlı çıkıcak
    (Geometry Dash 6 yıl boyunca 2.1 sürümünde)

    Beğen

  30. Okidoki dedi ki:

    Ddlc+plus Türkçe yama paralı mı olucak pek anlamadım özür dilerim anlatabilme şansınız varmı

    Beğen

  31. Yağmur dedi ki:

    Son durum ne acabaa

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Henüz bir değişiklik yok, önceki yorumlarda da belirttiğimiz gibi teknik konularıyla ilgilenmekteyiz çevirinin; bu görev de bana ait fakat çok müsait olamıyorum.

      Beğen

  32. Abdulla dedi ki:

    Hocam DDEK Yamayı Kurmak İçin Steam Dan Orginal Sürümü İndirmek Zorunda Kalmıştı DDEK PLUS Da Öylemi Olucak

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Evet dostum, çevirimizi orijinal Steam sürümüne dayalı olarak gerçekleştirdik lakin teoride diğer herhangi başka bir sürümle uyumsuz olması için bir sebep yok diye düşünüyoruz.

      Beğen

  33. Kuzey dedi ki:

    Ocak ayının başlarından çıkar mı?

    Beğen

  34. Edebiyat dedi ki:

    2024’ün mayıs ayına kadar çıkar mı

    Beğen

  35. Burak Azmi ÖZCAN dedi ki:

    zamanında steamden 20 tl ye almıştım türkçe yaması çıkınca oynarım diye
    yaşasın sonunda çıktı 🙂

    Liked by 1 kişi

  36. Jeong-Soo dedi ki:

    Doki Doki (önceki oyun) telefona gelmişti. Bu oyunun ne zaman türkçe yaması telefon için hazır olur?

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      2017’de çıkan ücretsiz DDEK, kaynak kodlarına kolaylıkla ulaşılabilen Ren’Py motoruyla yapılmıştı ve mobil uyarlama bizler tarafından değil de yabancı bir dostumuz tarafından hazırlanmıştı. Resmî bir mobil uyarlaması yoktu yani, bu uyarlamayı hazırlayan arkadaş kendisi ricada bulunmuştu çevirimizi dâhil etmeye yönelik.

      DDEK+ ise Unity motorunu kullanıyor ve onun da maalesef resmî bir mobil uyarlaması yok. İleride çevirimizi DDEK+’nın Nintendo Switch sürümüne uyarlarsak oyunun Nintendo Switch sürümünü *belli başlı yerlerden* edinip Android üzerinden Yuzu emülatörüyle oynayabilirsiniz. Tabii, aşırıya kaçıp a)Exagear veya box64 adlı Windows emülatörlerini Android cihazınıza kurup oyunun bilgisayar sürümünün dosyaları + yamamızı telefonunuza atabilir veya b) bir Windows VDS (sanal sunucu) kiralayıp üstüne henüz satın almadıysanız Epic Games Store üzerinden DDEK+’yı satın alıp mobil cihazınız üzerinden sunucuya girip oyunu o şekilde sunucunuza indirip teknik olarak öyle de oynayabilirsiniz ama inanın ki çabanıza değmeyecektir, yine de aklınızda bulunsun.

      Beğen

  37. Epic Games, “Doki Doki Literature Club Plus!” oyununu 08 – 15 Şubat tarihleri arasında ücretsiz verecektir. Almayan alsın derim.

    Beğen

  38. ahmet dedi ki:

    nezaman yama tamamlanır

    komple yani

    Beğen

    • Ecciel dedi ki:

      Dostum çeviri olarak yamamız esasen tam, üzerinde uğraşmadığımız tek şey Türkçe harf destekleyen yazı tipleri ve görseller. Zaten 2017’deki oyunun bire bir aynısı olduğu ve tek farkı boş beleş ekstra yan hikâyeler olduğu için, onları da çevirdiğimiz için şimdilik “bitti” sayıyoruz. Bakacaksak dahi uzun bir zaman bununla değil de diğer projelerimizle ilgileneceğiz.

      Beğen

Yorum bırakın